Öko-logo

ÖKO-csoport munkaterve 2019/20

Az ÖKO-csoport munkaterve letölthető/megtekinthető INNEN!

Programok - Írások

Föld napi vetélkedő

Kihalt állatok nyomában április 17-én

A Föld napja alkalmából minden évben nagyszabású akadályversenyt szervezünk az iskolában évente változó témák alapján. Idén a kihalt és veszélyeztetett élőlényekre irányítottuk a gyerekek figyelmét változatos feladatok segítségével. Az eddig jól bevált helyszín helyett az új iskolához közeli terepet kerestünk, ahol a vegyes korosztályú csapatok biztonságosan haladhattak egyik állomástól a másikig. Az állomásokon lelkes pedagógusok várták a csapatokat az alsós és felsős korosztálynak külön készített feladványokkal. A játékos, fejtörő, logikai, matekos, kutató, mozgásos feladatok után a gyerekek kellemesen elfáradva érkeztek vissza az iskolához, ahol az első három helyezett csapatot egy-egy torta várta.

Papírgyűjtés

Összesen 8949 kg papírt gyűjtöttünk az iskola tavaszi akcióján. Az alsós versenyt a 2.b osztály nyerte (57,5 kg/fő), míg a felsőst az 5.a osztály (67 kg/fő) Gratulálunk! Jutalmuk egy szabadnap, illetve minden osztály pénztárcája gyarapodott.

Vásár a napköziben

A korábbi sikerre való tekintettel április 25-én és 26-án ismét bolhapiacot rendeztünk az iskola udvarán. A gyerekek délután 2-től egészen fél 5-ig cserélgették-árusították portékáikat. Óriási lelkesedéssel ajánlották megunt vagy feleslegessé vált játékaikat a leendő vásárlóknak. Természetesen egymás asztalára is kíváncsiak voltak és boldogan nyugtázták, amikor tárgyaik gazdát cseréltek. Volt ott minden: könyv, társasjáték, baba, labda, kisebb-nagyobb figurák, sőt ötletes, saját készítésű használati tárgyak is. Mindkét délután kellemes hangulatban telt, így ez a program egészen biztosan a következő tanévben is megrendezésre kerül majd, de akkor már csak csere lehetőséggel.

ISKOLAKERT

Az iskola ÖKO-csoportjával már tavaly nyáron megkezdtük az ötletelést, hogyan tudnánk az új területből a legtöbbet kihozni. A gyerekeknek kiírtunk egy pályázatot, ők mit és hogyan szeretnének megvalósítani. A remek ötletek alapján a tavasz első napjain kialakítottuk az Iskolakertet sok-sok ágyással, ültettünk gyümölcsfákat és bokrokat, rovarhotelt, kerti tavat, és szénabálás pihenőfotelt is készítettünk. A teljes erdős részt megtisztítottuk a több éves gaztól, így még több bunker épülhet benne. Szülői segítséggel megépült a madárles, és kihelyeztünk egy odút, amibe webkamera is került, így nemrég 12 cinegetojás kikelését követhettük figyelemmel, és bizony lassan kirepülnek az első kis fiókák. A bejárattal szembeni rész parkosításában és gondozásában is alaposan kiveszik a részüket a gyerekek, locsolnak, kapálnak, ültetnek.

A sok munka gyümölcsét is élvezhetjük lassan, már "leszüreteltük" az első újhagyma termést, amiből minden osztálynak jutott kóstoló és sokan nagyon lelkesen mesélték, hogy milyen finom, eddig nem szívesen kóstolgatták... Hát, lesz még mit próbálgatni, mert az Iskolakertben még sok ízletes vitaminbombát termesztgetünk! Persze ötletből is van még bőven…

További cikkeink...

  1. ÖKOCSOPORT TAGJAI